Taxa de poluare

Taxa pentru emisii poluante (sau taxa de poluare) este prevazuta de Legea nr.9/2012. Are ca scop indrumarea cumparatorului, din punct de vedere fiscal, la achizitionarea unui anumit tip de masina si conditionarea folosintei lui prin restrictionarea inmatricularii chiar daca acesta a fost inmatriculat anterior intr-un alt stat al UE.

Pentru cea mai recenta taxa auto, denumita “timbru verde”, Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice(MMSC) a publicat online pentru dezbatere publica proiectul de OG pentru modificarea si completarea Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Varianta 2012 a legii privind taxa auto prevedea ca, de exemplu, pentru un autoturism Diesel vechi de 8 ani, cu cilindree de 1400 de centimetri cubi, se achitau catre stat, la inmatriculare, nu mai putin de 1276 de euro. Pentru un autoturism cu o cilindree similara, dar mai vechi de 14 ani si non-euro se achitau 3300 de euro potrivit unui calculator de pe site-ul ANAF. Asta desi un astfel de vehicul nu mai costa in mai multe cazuri, nici 500 de euro.

NOUA TAXA DE POLUARE SE VA APLICA SI AUTOTURISMELOR INMATRICULATE INAINTE DE 2007

In urma cu un an, fostul Guvern a decis ca pentru autovehiculele care au fost inmatriculate in Romania inainte de 2007, taxa de poluare trebuie sa fie achitata de catre cumparator la vanzarea acesteia. Taxa se aplica in special masinilor care aveau numere romanesti inca dinainte ca tara noastra sa intre in Uniunea Europeana, deoarece dupa aceasta data se percepea o taxa de poluare pentru vehiculele aduse din spatiul comunitar.

Ministrul Mediului de la acea vreme, Laszlo Borbely, arata ca circa 110.ooo de autovehicule inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 pentru care nu a fost achitata taxa de prima inmatriculare, in general masini cu norma de poluare Euro 3 si 4, si-au schimbat proprietarii. La scurt timp insa, fostul Guvern a decis ca taxa de prima vanzare a masinilor sa fie suspendata pana la inceputul lui 2013, iar persoanele care au platit deja aceasta taxa sa primeasca banii inapoi. Noul sistem de taxare va fi introdus la 15 Martie, pana atunci Guvernul urmeaza sa definitiveze si normele de aplicare.

CINE SCAPA DE PLATA

Vor fi scutite de plata noii taxe persoanele cu dizabilitati. Taxa va fi platita la cumpararea masinilor de catre institutiile statului, exceptie facand serviciile de ambulanta, politie si jandarmerie. Timbrul de mediu nu se va plati pentru masinile care apartin corpului diplomatic. Nu s-a stabilit daca persoanele rezidente in Romania care au masinile inmatriculate in alt stat vor plati timbrul de mediu.