Auto Spania

Revigorarea pietei auto Spania

Incepand din anul 2008 se inregistreaza o scadere simtitoare in vanzarile de masini de pe piata auto Spania, in comparatie cu anul 2007, cand vanzarile au inregistrat un total de 1.614.835 de unitati. Cu toate acestea, anul 2008 a fost ultimul in care vanzarile de masini noi au depasit un milion de exemplare. Acest lucru a atras dupa sine si scaderea exporturilor, cu 32% fata de anul anterior, iar inmatricularile au coborat cu 50%. Pentru a reglementa aceasta situatie, Guvernul spaniol a acordat la vremea respectiva un ajutor de 800 milioane de euro sectorului auto.

Desi nu s-a revenit la numarul vanzarilor inregistrate in anii precedenti crizei economice, in prezent se incearca o cresterea vanzarilor de automobile care sa ajute la revigorarea pietei auto Spania. Si de aceasta data Guvernul este cel care sprijina activitatea companiilor de autoturisme, Spania fiind unul din putinele tari membre UE care mai acorda bonusuri pentru casarea unei masini vechi si achizitionarea uneia noi. Acest program este similar ”Programului Rabla” romanesc. La inceputul anului curent, Guvernul spaniol a pus la dispozitia cetatenilor sai suma de 150 milioane de euro, care a fost epuizata. Ca urmare, autoritatile competente de la Madrid au declarat ca sunt pregatite sa ma acorde inca 70 milioane de euro pentru prelungirea acestui program avand in vedere efectele lui pozitive. Programul bonifica cu 2.000 euro toate persoanele care caseaza vechiul autovehicul si cumpara unul nou. Din aceasta suma, o mie de euro sunt bani din partea statului, restul venind din partea producatorului.

ANFAC (Asociatia Producatorilor Spanioli de Automobile) a salutat decizia guvernului considerand ca prelungirea programului va ajuta economia statului iberic sa se dezvolte. Datorita programului, piata auto Spania, aflata in scadere in ultimii ani, a inregistrat in prima jumatate a anului o scadere de doar 4,9%, mai mic decat cea inregistrata pe piata europeana(-6,6%).

In ceea ce priveste marcile auto Spania, va vom prezenta in cele ce urmeaza ascensiunea celui mai popular producator spaniol de automobile, SEAT (Sociedad Española de Automóviles de Turismo). Producator de masini sport, destinate in special tinerilor, SEAT a fost infiintat in anul 1950, cu sprijinul producatorului italian Fiat(care furniza designul si tehnologia), in prezent fiind preluat de Volkswagen, cu care a incheiat un acord de cooperare industriala, licenta si asistenta tehnica.

Pentru  a mari numarul de exporturi, SEAT dispune de organizatii de vanzare si concesionari in 70 de tari, atat din Europa, America Latina, cat si din Africa de Sud, chiar daca pe unele piete internationale se extinde sub numele de Volkswagen.

In Romania, SEAT a fost lansat in martie 1999 de catre Porsche Romania. In anii precedenti crizei economice, se remarca o ascensiune constanta in ceea ce priveste vanzarile marcii pe piata romaneasca. Astfel, modelele marcii de pe piata auto Spania au inregistrat 1.676 de exemplare livrate la inceput.