Auto Italia

Inmatriculari masini de pe piata auto Italia

Pentru cumpararea si inmatricularea unei masini de pe piata auto Italia, este necesar sa:

  •  Mergeti cu proprietarul masinii la sediul ACI (Automobile Club d’Italia), unde trebuie sa platiti procedura de radiere pentru export(Radiazione per esportazione). Veti primi Certificatul de proprietate (Certificato di Proprietà), pe care trebuie sa apara obligatoriu mentiunea ‘Radiata pentru export’. Veti avea nevoie de el in Romania, la RAR si veti primi si talonul masinii (Carta di Circolazione). Inainte de a merge mai departe si de a efectua plata masinii, verificati cu atentie daca seria motorului corespunde cu cea trecuta in talon;
  •  Mergeti  la notar impreuna cu proprietarul si faceti actul de vanzare-cumparare; aici veti efectua plata;
  •  Pregatiti urmatoarele acte pentru inmatricularea in Romania a masinii nou achizitionate de pe piata auto Italia:

dovada platii placutelor de inmatriculare
cerere tip
fisa de inmatriculare
copie a asigurarii RCA
chitanta in original care atesta plata taxei de inmatriculare
chitanta care atesta plata taxei de mediu (original si copie)
decizia de calcul a taxei de poluare(original si copie)
copia facturii sau a actului de vanzare cumparare din strainatate
copia contractului de vanzare cumparare incheiat in Romania
CI (original si copie)
Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV – original si copie)
certificatul de autenticitate (original)
– dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice(ITP – original)
talonul original al vanzatorului din strainatate
autorizatia de circulatie provizorie si numerele straine cu care a fost adusa masina
autorizatia de circulatie provizorie si numerele rosii cu care a circulat masina in Romania

Precizari privind transportul si inmatricularea masinii achizitionate de pe piata auto Italia

Daca masina este adusa pe platforma, este necesara o declaratie notariala, care sa cuprinda data aducerii in tara, numarul platformei, numele soferului. Daca vi se elibereaza in Italia un numere temporare si este adusa pe roti, va este necesara doar o declaratie din care sa reiasa modul in care a fost transportata (pe roti) si numarul temporar, care va fi atasat dosarului cu care veti merge la Politie pentru eliberarea numarului dvs. de inmatriculare. Aceasta procedura este specifica tranzactiilor de pe piata auto Italia. Daca transportul se face cu autotrenul,trebuie sa autorizati persoana care efectueaza acest serviciu si sa ii dati copii de pe documentele masinii.

Dupa masina este adusa in tara, urmeaza sa faceti programare la Registrul Auto Roman, inregistrandu-va astfel pentru inmatriculare. Dupa aceasta, trebuie sa va ocupati de traducerea actelor masinii si de legalizarea lor. Cea mai buna alegere, in ceea ce priveste traducerile actelor auto este cabinetul All Trade Translations, cu sediul in Bucuresti, sector 6.

Este bine de retinut ca acest birou de traduceri efectueaza servicii in toata tara, prin intermediul postei si prin curier. Puteti scana si trimite prin e-mail documentele care necesita traduceri, iar dupa ce va sunt traduse si legalizate (Atentie! Nu se percepe niciun adaos la taxa legalizarii, impusa de notar!), vi se vor trimite prin modalitatile mai sus mentionate. De asemenea, este bine de stiut ca nu este nevoie de legalizarea traducerii daca inmatricularea se efectueaza in Bucuresti.

Dupa ce aveti actele traduse(si legalizate, dupa caz), va prezentati la RAR pentru eliberarea Cartii de Identitate a Autovehiculului in romana, urmand sa mergeti la Administratia Fiscala pentru calculul taxei de poluare/ a timbrului verde si pentru a fi luat in evidenta. Tot in vederea inmatricularii, veti avea de facut asigurarea masinii si de platit taxele de talon, numerele, taxa de poluare/timbru. Ulterior, veti merge la Politie pentru eliberarea certificatului(talonului) si a numerelor de inmatriculare.