Auto Anglia

Ce presupune inmatricularea unei masini aduse de pe piata auto Anglia?

Poate parea neobisnuit, dar inmatricularea unei masini cu volan pe partea dreapta este posibila. Veti gasi mai jos cateva informatii referitoare la inmatricularea unei astfel de masini in Romania.

Avantajele achizitionarii unui autovehicul de pe piata auto Anglia se cunosc (masini de calitate, preturi rezonabile), dar cunoastem oare si dezavantajele? Atentie asadar la surprizele pe care masinile cumparate din Anglia le pot ascunde.

Astfel, unul din lucrurile mai putin cunoscute este faptul ca asigurarile auto Anglia se platesc lunar direct din contul proprietarului, iar contractele de asigurare se fac pe un an. In momentul in care cumparati masina, primiti contractul pe un an fara ca fostul proprietar sa isi mai onoreze contractul, ceea ce inseamna ca el nu va mai achita lunar asigurarea. Problema legata de acest aspect este cuprinsa in textul codului rutier, din care aflam ca ’’ Autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state pot trece frontiera de stat si pot circula pe drumurile publice din Romania, daca indeplinesc conditiile tehnice prevazute in Conventiaasupra circulatiei rutiere, incheiata la Viena la 8 noiembrie 1968 si ratificata de Romania prin Decretul nr. 318/1980, dar numai pe perioada cat sunt asigurate pentru cazurile de raspundere civila ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule“, conform articolului 82 alin.2 din OUG 195/2002. ’’ (va sugeram sa vizitati pagina RCA Ieftin- Raspundere Civila Auto, de pe acest site)

Legea mai mentioneaza: “Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale carei placute cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare au fost retrase sau a unui vehicul inmatriculat in alt stat, care nu are drept de circulatie in Romania, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani.”

De-a lungul anilor, Registrul Auto Roman a incercat sa interzica inmatricularea masinilor cu volan pe dreapta, insa acest lucru nu este posibil conform legislatiei europene. Incercarile RAR de a interzice circulatia acestor masini pe strazile din tara noastra nu sunt lipsite de motiv. Numarul accidentelor grave produse din cauza acestor masini nu este deloc neglijabil. Multi dintre posesorii de masini cu volan pe dreapta sunt atrasi de preturile avantajoase prezente pe piata auto Anglia se gandesc prea putin la faptul ca pun in pericol nu doar vietile lor, ci persoanelor din jurul lor. Pentru un sofer al unui autoturism cu volanul pe dreapta este cel mai dificil atunci cand trebuie sa efectueze o depasire. Este nevoie de mai mult timp sau cel putin de o persoana pe locul din stanga care sa il ajute sa se asigure, pentru a evita un accident.

Poloniei, care a reusit pe ascuns sa prevada in legislatie imposibilitatea inmatricularii acestor masini, i s-a cerut de catre Comisia Europeana sa elimine aceasta interdictie, oficialii europeni accentuand faptul ca daca masina respecta toate cerintele tehnice, nu are niciun motiv sa nu circule in tara. In plus, cei de la CE spun ca ar fi o bariera nejustificata pusa chiar si cetatenilor polonezi care vor sa revina in tara lor cu masini aduse de pe piata auto Anglia.

Dat fiind faptul ca nu se poate interzice inmatricularea unei masini cu volan dreapta de pe piata auto Anglia  in Romania, ce ramane de facut pentru a reduce riscul de accidente?

“Am instruit coelgii din teritoriu sa aiba in vedere anumite asepcte caracteristice acestor vehicule: configuratia farurilior, acestea trebuie sa ofere un fascicul asimetric orientat spre partea dreapta a drumului, nu spre stanga, cum e in Anglia. Pentru instalatia de semnalizare in partea din spate, atunci cand exista o singura lampa de mers inapoi, ea trebuie sa fie pe partea dreapta a vehiculului si cand exista o singura lampa de ceata, ea trebuie sa fie pe stanga.” (Cristian Bucur – seful departamentului omologari individuale RAR).