Taxa auto

Taxa auto 2013

Taxa auto. Plata timbtului verde. Informatii cu privire la procedura si costul aflarii cantitatii de emisii de CO2 ale masinii

Noua formula de taxa auto se calculeaza tinand cont de valoarea emisiilor de dioxid de carbon, pentru masinile cu norma de poluare Euro 3 sau mai noi. Chiar si asa, multi proprietari de masini sa afla adesea intr-un impas: emisiile de CO2 nu sunt trecute in actele masinii lor. Veti afla in radurile urmatoare raspunsul la intrebarile “cum trebuie sa procedeze acesti proprietari in cazul in care vor sa isi vanda masina?”, “cumparatorii vor fi nevoiti sa plateasca timbrul verde?” si “cat costa sa aflii emisiile de CO2 ale masinii?”.

Aceasta taxa auto va fi platita de catre toti proprietarii de masini pentru care nu s-a mai platit anterior o taxa de mediu sau de prima inmatriculare. Asta include toate masinile inmatriculate in Romania inainte de anul 2007, an in care a intrat in vigoare prima formula de taxa auto. Proprietarii de masini aflati in aceasta situatie vor intampina aceasta problema la prima vanzare a masinii, cand cumparatorul va trebui sa achite aceasta taxa.

Persoanele care detin masini cu norma de poluare Euro 2, Euro 1 sau non-Euro sunt scutiti de griji din acest punct de vedere. Timbrul verde pentru masinile lor nu se calculeaza folosind emisiile de CO2.

De asemenea, nu trebuie sa se ingrijoreze nici cei care si-au inmatriculat masina in Romania dupa luna iulie 2008. De la aceasta data a devenit obligatoriu ca Registrul Auto Roman a inceput sa treaca in toate cartile de identitate ale masinilor valoarea emisiilor de CO2.

Prin urmare, raman in discutie masinile Euro 3, Euro 4 şi Euro 5 inmatriculate in Romania inainte de iulie 2008 si pentru care proprietarii nu au cerut special, la Registrul Auto Roman, sa se specifice valoarea emisiilor de CO2 in cartea de identitate a masinii.

LOCUL IN CARE SE FACE VERIFICAREA EMISIILOR CO2 SI CAT COSTA

Pentru autoturismele cu grad de poluare Euro3, Euro4, Euro5 sau Euro6, pentru care valoarea emisiilor CO2 nu este mentionata in Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV), detinatorii acestora se pot adresa RAR pentru completarea acestei informatii in CIV.

Valoarea CO2 este determinata la omologarea de tip a autoturismelor, RAR avand o baza de date cu toate aceste informatii. Aceasta omologare se face de catre constructorul masinii, la data aparitiei fiecarui model nou.

Reprezentantii RAR au precizat ca “pentru un autoturism cu norma de poluare cel putin Euro3 si care nu are mentionata valoarea CO2, RAR inscrie aceasta valoare in momentul eliberarii certificatului de autenticitate necesar la schimbarea dreptului de proprietate”, aplicandu-se un tarif suplimentar de 35 lei.

Reprezentantii RAR au explicat ca in cazul vehiculelor modificate sau a celor care nu au omologare europeana de tip (modele exotice, importate direct din SUA sau din Asia, nu de la reprezentantele europene ale acestor firme), “valoarea CO2 se determina prin incercari in cadrul laboratorului de incercari al RAR, simultan cu determinarea normei de poluare”. Pentru autoturismele echipate cu MAS (motoare cu aprindere prin scanteie, pe benzina) acest test costa aproximativ 3.000 lei si 3.600 lei pentru autoturisme echipate cu MAC (motoare cu aprindere prin comprimare, pe motorina).  Rezultatele vor fi disponibile in 24 ore de la efectuarea testului.