Achizitionarea auto second hand

Avantaje si dezavantaje auto second hand

De ce tot mai multi oameni isi indreapta atentia catre masinile second hand? Gasim numeroase motive in favoarea achizitionarii unui automobil second hand, ceea ce face ca vanzarile auto second hand sa fie in continua crestere si chiar sa-l depaseasca pe cel al automobilelor noi.

Indiferent de influentele din exterior, decizia de a cumpara o masina second-hand sau una noua apartine fiecaruia dintre noi si depinde in primul rand de suma de care dispunem. Insa inainte ca dorinta noastra sa se concretizeze, ar trebui sa luam in considerare cateva avantaje si dezavantaje in ceea ce priveste ofertele de pe piata auto second hand.

Daca dispunem de un buget mai restrans in momentul in care cumparam o masina second hand, ne indreptam atentia spre a face cea mai buna achizitie in ceea ce priveste raportul calitate-pret. Insa de la bun inceput trebuie sa fim constienti de faptul ca achizitia unei masini second hand implica si riscuri, care ulterior ne pot costa mai mult decat valoarea propriu-zisa a autovehiculului. Acest lucru are o explicatie cat de simpla: necunoscand fostul proprietar, nu putem stii cat de sincer este in ceea ce priveste mai ales defectele masinii si modul in care a fost intretinuta.

Insa pentru a nu va oferi doar partea negativa a achizitionarii unui model de pe piata auto second hand, va prezentam mai jos si cateva avantaje:

  • atat costurile de achizitie cat si cele pentru asigurarea CASCO sunt mai reduse, ceea ce va ajuta sa nu cheltuiti mai mult decat v-ati propus sau sa faceti imprumut, incadrandu-va in bugetul alocat;
  • puteti beneficia de dotari full-option la un pret mai redus in comparatie cu o masina noua(la care puteti sa nu intalniti aceleasi dotari, daca alegeti un model nou, in acelasi pret);
  • nu este necesar sa efectuati revizia la reprezentata, unde costurile sunt mai mari; se poate face revizia la orice service, cu costuri mai mici;
  • sunteti scutiti de taxa de prima inmatriculare, care se efectueaza pentru inmatricularea unei masini noi;
  • aveti la dispozitie o gama foarte diversificata de masini;
  • cresterea gradului de fiabilitate: calitatea masinilor second hand a crescut considerabil in ultimii ani datorita progreselor tehnologice semnificative.

Asadar, exista destule motive care ar putea inclina favorabil balanta spre auto second hand, insa pentru a lua o decizie va sugeram sa comparati si sa evaluati cu atentie diferentele majore dintre o masina noua si una second hand. In calculul dumneavoastra luati in considerare pe langa costurile de achizitie, costurile de intretinere, costul combustibilului si al celorlalte consumabile, costul cu asigurarea, costul cu leasingul sau imprumutul(in cazul in care nu achitati integral masina), precum si perioada de exploatare si numarul anual de kilometri pe care estimati ca ii veti parcurge. Avand in fata adunate toate aceste costuri, calcultati suma lor totala. Daca aceasta nu depaseste pretul masinii noi(care se depreciaza anual, fata de cea second hand), asta inseamna ca sunteti avantajat de achizitia unei masini second hand.