Acte necesare inmatriculare auto

Ar fi ideal ca, in loc sa ne luptam cu birocratia inmatricularii unei masini, sa mergem la un singur ghiseu, unde sa ne informam si sa depunem dosarul de acte necesare inmatriculare auto si astfel putem rezolva aceasta problema intr-un timp relativ scurt, fara multa bataie de cap. O nelamurire des intalnita printre noii proprietari de masini si nu numai, este legata de aceste acte necesare inmatriculare auto. Dosarul trebuie sa cuprinda destul de multe documente, dar aceasta este singura solutie pentru a inmatricula o masina. In urmatoarele randuri va vom prezenta o lista de  acte necesare inmatriculare auto pentru masinile achizitionate in Romania sau din strainatate, inmatriculate in Bucuresti sau alt judet.

Acte necesare inmatriculare auto: 

  1. Cererea solicitantului(persoana fizica sau persoana juridica);
  2. Fisa de inmatriculare, semnata de fostul si noul propietar, vizata la organul fiscal teritorial competent (in locul vizei fostului propietar se poate depune certificatul de atestare fiscala emis de organul fiscal teritorial competent);
  3. Cartea de identitate a vehiculului, in original si copie;
  4. Documentul care atesta dreptul de proprietate, in original si copie;
  5. Actul de identitate al solicitantului, in original si copie;
  6. Dovada efectuarii inspectiei tehnice periodice, in termen de valabilitate;
  7. Copia asigurării RCA, in termen de valabilitate;
  8. Dovada platii taxei de inmatriculare stabilita potrivit legii;
  9. Certificatul de inmatriculare al fostului proprietar in care acesta a inscris transmiterea dreptului de proprietate;
  10. Placutele cu numărul de inmatriculare, daca fostul propietar are domiciliul/sediul pe raza altui judet;
  11. Dovada platii contravalorii certificatului de inmatriculare (37 lei – se poate achita la CEC);
  12. Dovada platii contravalorii placutelor cu numarul de inmatriculare (daca acestea nu se pastreaza de fostul proprietar), in valoare de 40 lei pentru numar la rand respectiv 85 lei pentru numar preferential, sume achitate la ghiseul de depunere documente;
  13. Certificatul de autenticitate al vehiculului emis de Registrul Auto Roman;
  14. In cazul persoanelor juridice vor fi depuse documentele care sa ateste dobandirea personalitatii juridice, denumirea si sediul, in copie (de exemplu Certificat Inregistrare la Registrul Comertului), precum si imputernicirea reprezentatului legal al acestora;
  15. Procura speciala autentificata de notarul public, in cazul in care documentele se depun de o alta persoană decat titularul.

Legat de aceste acte inmatriculare auto, trebuie sa aveti in vedere si faptul ca in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, in cazul in care se solicita transcrierea dreptului de proprietate asupra unui vehicul rulat, solicitantul va trebui sa prezinte unul din urmatoarele documente:

– dovada achitarii timbrului de mediu pentru autovehicule stabilit potrivit legii (original si doua copii) si decizia de calcul eliberata de organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Nationale de Administrare Fiscala, in cazul in care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule, sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementărilor legale in vigoare la data inmatricularii;

– dovada ca proprietarul care a platit taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrul de mediu pentru autovehicule nu a primit cuantumul acesteia sau valoarea reziduala, documentul care evidentiaza aceasta situatie se elibereaza de organul fiscal competent.

Daca vreti sa cumparati si sa inmatriculati masina pe firma va trebui sa adaugati si Certificatul Unic de Inregistrare la Registrul Comertului si veti avea in vedere si urmatoarea lista cu acte necesare inmatriculare auto:

  • fisa de inmatriculare;
  • cerere de inmatriculare;
  • carte de inmatriculare originala+copie;
  • buletin original si copie;
  • contract vanzare-cumparare strain tradus si legalizat;
  • copie asigurare obligatorie R.C.A;
  • chitanta taxa poluare;
  • chitanta talon;
  • chitanta plata primarie;
  • chitanta plata placute inmatriculare;
  • numerele straine/declaratia pe propria raspundere;
  • cartea masinii romanesti;
  • dovada efectuare inspectie tehnica;
  • certificat autenticitate original

Acestea ar fi informatiile utile si listele cu acte necesare inmatriculare auto. Speram ca citindu-le, sa va fi fost de folos si sa fi primit cateva lamuriri care sa va ajute sa duceti la bun sfarsit sarcina inmatricularii masinii dumneavoastra.