Inmatricularea auto
Inmatricularea auto
Inmatricularea auto pentru masini noi si second hand
Este foarte probabil sa finalizam cu succes un lucru caruia ii punem inceput bun, la fel cum este aproape anormal sa nu intalnim obstacole pe parcurs, dar gandul la rezultatul final trebuie sa ne motiveze de fiecare data cand spunem ca am vrea sa renuntam. Trecand de la general la particular, incercam sa transformam inmatricularea auto intr-o sarcina mai putin greu de realizat, oferindu-va cateva informatii utile despre ceea ce presupune aceasta in cazul unui automobil nou sau second hand, adus din import.
Pentru inmatricularea unei masini noi aveti nevoie de urmatoarele documente:
- Cartea de identitate a vehiculului cu folia de secretizare aplicata -original si copie
- Fisa de inmatriculare vizata de directia fiscala de pe raza localitatii de domiciliu cu semnatura proprietarului (stampilata in cazul persoanelor juridice)
- Cererea de inmatriculare (se indica delegatul in cazul persoanelor juridice)
- Actul de proprietate (factura, contract de vanzare cumparare) – original si copie
- Actul de identitate al solicitantului sau delegatului (B.I. sau C.I.) – original si copie
- Asigurarea obligatorie RCA – original si copie
- Dovada de plata a taxei de inmatriculare (se poate achita la Trezorerie sau la Directia Taxe si Impozite a localitatii de domiciliu)
- Dovada de plata a contravalorii certificatului de inmatriculare (CEC sau BCR )
- Certificat fiscal si Certificatul de inmatriculare la Registrul Comertului (in cazul in care solicitantul este persoana juridica)- copie xerox
- Dovada de plata contravaloare placutelor cu numere de inmatriculare
Ei bine, in cazul in care ati ales sa cumparati o masina second hand din afara, inmatricularea auto procesul de inmatriculare cuprinde mai multe faze si presupune putin mai mult efort.
Prima etapa – cumpararea – nu este tocmai complicata. Incheiati contractul de vanzare-cumparare cu proprietarul si efectuati plata. Urmeaza sa aduceti in tara masina, numerele rosii, autorizatia de circulatie provizorie in Romania, asigurarea RCA(valabila), incheiata de fostul proprietar, contractul, numerele straine si autorizatia de circulatie provizorie, care v-a permis sa circulati din tara de origine pana in Romania, talonul si copia dupa buletinul fostului proprietar. Cu exceptia ultimului act, este obligatoriu sa aveti in original toate celelate documente.
Odata ce ati ajuns in tara, urmeaza o alta etapa in inmatricularea auto a masinii nou achizitionate. Astfel, mai intai faceti o programare la Registrul Auto Roman, unde urmeaza sa veniti cu masina pentru identificare, autentificare si ITP cu fostul talon, CI(original si copie), cerere tip(care se ridica de la poarta RAR si se completeaza pe loc). In urma autentificarii facuta de RAR veti obtine Cartea de Identitate a Vehiculului(CIV), Certificatul de Autenticitate RAR, un document care atesta efectuarea ITP-ului de catre RAR.
Mai departe, este necesar sa obtineti cateva documente suplimentare de la vanzator. Pentru aceasta, trimiteti o copie dupa CIV, pentru ca autoritatea competenta din tara de provenienta a masinii sa inregistreze faptul ca vanzatorul nu mai este proprietarul masinii. Trebuie sa primiti de la el un certificat de atestare fiscala (din care sa reiasa ca masina este trecuta pe numele dumneavoastra si ca este scoasa de la serviciul fiscal din statul respectiv) si fisa de inmatriculare a masinii.
Urmeaza sa faceti calculul taxei de poluare, pentru care este nevoie sa mergeti la trezoreria orasului de care apartineti cu Cartea de Identitate a Vehiculului, talonul original al fostului proprietar al masinii si o copie tradusa si legalizata a acestuia, cerere tip(se completeaza pe loc), CI(original si copie). Vi se vor opri doar copiile actelor aduse. Este posibil sa primiti un tichet de inregistrare ca sa fiti identificat cand va intoarceti pentru decizia de calcul, in termen de 48 de ore, cat dureaza acest proces. Astfel, dupa doua zile va intoarceti sa ridicati decizia de calcul si sa efectuati plata taxei de poluare. Suma aferenta acestei taxe o aflati cu aproximatie atunci cand depuneti actele. De aici veti primi decizia de calcul a taxei de poluare si chitanta pentru achitarea acestei taxe.
Un alt pas pentru inmatricularea auto presupune inregistrarea la serviciul local de taxe si impozite de care apartineti. Aceasta se face cu CI (original si copie) , fisa de inmatriculare a masinii, certificatul de atestare fiscala a vanzatorului (in original si copie – originalul ramane aici). Dupa ce achitati taxa de inmatriculare auto si alte posibile taxe (restante si amenzi), veti obtine fisa de inmatriculare si copia dupa certificatul de atestare fiscala de la vanzator, chitanta care dovedeste plata taxei pentru inmatricularea auto.
Printre ultimele etape in inmatricularea auto se inscrie plata taxei pentru talon. Pentru efectuarea acestei plati, in valoare de 37 de lei puteti merge la CEC, de unde veti pleca cu dovada achitarii taxei de talon(taxa). Penultimul pas pentru inmatricularea auto consta in incheierea asigurarii RCA pe numele noului proprietar si in baza seriei de sasiu a masinii.
In final, trebuie sa va prezentati la DRPCIV (Directia Regim Permise de Conducere si Imatriculare a Vehiculelor) pentru achitarea taxei pentru noile placute de inmatriculare, avand in regula toate actele mentionate mai sus.