Auto Bulgaria
Auto Bulgaria
Piata auto Bulgaria – avantaje si dezavantaje privind achizitionarea unei masini din Bulgaria
Cheltuielile reduse pentru inmatriculare reprezinta unul din principalele motive pentru care multi romani aleg sa achizitioneze un automobil de pe piata auto Bulgaria. Costurile pentru inmatricularea masinii in Bulgaria sunt mai mici si variaza in functie de puterea si capacitatea cilindrica a masinii. In total, taxele sunt cuprinse intre 500 si 800 de euro, insa exista o serie de riscuri foarte mari.
In primul rand, in cazul unui accident, exista posibilitatea ca firmele de asigurare din Bulgaria sa nu achite sumele necesare pentru reparatii, iar persoanele pagubite sa fie nevoite sa isi recupereze sumele direct de la proprietar, incercare care nu poate sa nu aiba succes.
In al doilea rand, exista ordonanta 195/2002, care la Capitolul II, Alineatul I, prevede ca “persoanele care domiciliaza sau isi stabilesc domiciliul ori resedinta in Romania si detin autovehicule ori remorci inmatriculate in alte state sunt obligate ca in termen de 90 de zile sa le inmatriculeze in circulatie in Romania”.
Mai mult, romanii apeleaza deseori la intermediari pentru inmatricularea masinilor achizitionate de pe piata auto Bulgaria. Aleg aceasta solutie pentru ca nu cunosc procedurile de inmatriculare care se aplica in Bulgaria, insa se gandesc prea putin sau deloc la faptul ca aceste persoane le pot cauza si mai multe probleme, in cazul in care nu sunt de incredere. Concret, puteti avea surpriza ca persoanele carora le-ati incredintat plata impozitelor sa nu le achite si consecinta nefasta consta in faptul ca dumneavoastra conduceti o masina care este scoasa din circulatie sau neinmatriculata, ceea ce reprezinta o infractiune. O alta situatie neplacuta, cunoscuta din cazuri reale este cea in care anumite persoane au facut imprumuturi bancare pentru care au pus drept garantie masinile inmatriculate in Bulgaria, folosindu-se actele proprietarilor romani. Neachitandu-le, acestora li s-au luat masinile de catre banca la care s-a facut imprumutul.
La cumpararea unei masini second hand de pe piata auto Bulgaria, vanzatorul trebuie sa va furnizeze urmatoarele:
- documentul de inmatriculare a vehiculului
- certificatul de inspectie tehnica auto
- chitanta ce demonstreaza plata taxei auto anuale
- acte care dovedesc identiatea
Atentie! Verficati cu atentie acte precum brief-uri, contracte vanzare-cumparare, certificate de provenienta si de proprietate.
Fiti foarte atenti la anunturile cu inmatriculari auto Bulgaria intrucat multe dintre ele pretind sa faca acte pe numele noului proprietar, ceea ce nu este adevarat. Asta pentru ca masinile inscrise in Bulgaria pot fi proprietatea personala doar a persoanelor cu cetatenie bulagara. Insa firmele de inmatriculari pot obtine o procura notariala prin care cumparatorul roman, trecut ca utilizator(nu proprietar), poate obtine drepturi depline asupra masinii, inclusiv de revanzare.
Proprietarul propriu-zis poate fi o persoana fizica cu cetatenie bulgara sau o firma bulgareasca. Insa sunt frecvente cazurile in care masinile inmatriculate in Bulgaria isi schimba proprietarii, acestia nu mai fac o noua procura notariala si nici nu trec numele noului cumparator in carte sau in talon. Acest fapt face ca noul utilizator sa detina o masina in care sa nu apara mentionat si sa nu aiba niciun drept asupra vehiculului.
Cum este posibil? Ei bine, pentru ca din punct de vedere legal nu exista posesor de masina inmatriculata in Bulgaria care sa fie proprietar al masinii pe care o detine, cu exceptia cazurilor in care acesta are si cetatenie bulgara.
Pentru a evita situatia in care proprietarul de drept al masinii poate sa ia masina celui care prin procura notariala a devenit doar utilizator, cel mai bine si mai sigur este sa inmatriculati masina in Romania, cu toate actele pe numele dumneavoastra.